Ofset Baskı Teknolojisi! Matbaa'da Ofset Baskı Teknikleri

image


Matbaacılıkta kullanılan ofset baskı teknolojisi tüm zamanların en yaygın baskı tekniğidir. Maliyet-fayda oranı, yüksek kaliteli renk üretimi sağlaması ve hızlı ekonomik bir şekilde büyük baskı sayıları üretmesi nedeniyle ofset baskı çok geniş kullanım alanlarına sahip olmuştur. Geniş hacimli üretim için matbaalarda kullanılan en uygun baskı çeşididir. Zorlu yazdırma işleri ve tutarlı renk üretimi için özellikle yararlı bir yöntemdir. Yıllık raporlar, takvimler, broşür, el ilanı, kitaplar ve gazetelerin hemen hemen tüm uygulamaları için kullanılabilir. Damgalama ve kabartma gibi kolay ileri uygulamalar sağlar.

Ofset baskı, en iyi maliyet-fayda dengesi karşılandığı baskı yöntemlerindedir. Yüksek miktarlarda üretim yapılabildiğinden birim başına en düşük fiyatı sağlar.
image


Ofset baskı 1904 yılında ABD’li Ira Rabuel tarafından ilk defa uygulanmış olan taş baskı(litografi) tekniğinin geliştirilmiş halidir.
Matbaa sektörünün ve teknolojinin de gelişmesiyle 20.yüzyıldan beri dünyada işletmeler ve her türlü organizasyon tarafından en çok kullanılan standart ticari baskı yöntemlerinden biri olmuştur. Ofset baskı mürekkepli görüntünün önce baskı yüzeyine daha sonra bir kauçuk örtüsüne transfer edildiği çok yaygın kullanılan bir baskı tekniğidir. Suyun ve mürekkebin birbirine karışmaması ilkesine dayanmaktadır. Görüntü bilgileri (resim ve metin) silindirler tarafından su ve mürekkep ile bastırılarak ince metal plakalar üzerine konulur.
Kalıp yüzeyinde basılacak ve basılmayacak alanlar vardır. Baskı yapılacak alanlar mürekkep ile baskı yapılmayacak alanlar ise su ile tutulur. Yağ bazlı mürekkep görüntü alanını (baskı yapılacak alan), görüntü olmayan (baskı yapılmayacak) alan ise su ve alkol karışımı ile karşılanır. Ofset baskının temel çalışma prensibi kalıp üzerindeki bu iki alanın birbirinden ayrıştırılması esasına dayanmaktadır.

Baskı çalışmalarında en önemli olan kaliteli bir baskı alınmasıdır. Kaliteli alınacak olan baskılar daima başarılı olacağı için yapılacak olan çalışmaların da önemi oldukça yüksek olur. Daha kaliteli bir baskı olan ofset baskı mı yoksa daha seri baskı yapabilen dijital baskıyı mı tercih etmek avantajlı olur bilinmesi gerekir. Bunun için öncelikle dijital baskının ofset baskıdan farkı nedir bilmesi gereken kişiler, kitap ve dergi baskılarında kapak baskıları için ofset baskı kullanırken broşür baskıları için dijital baskı kullanabilirler. Özellikle küçük broşürlerde daha avantajlı olan dijital baskılar, kullanılacakları alanlara göre seçilmelidir. Günümüzde öncelikle dijital baskının ofset baskıdan farkı nedir bilinmesi gerektiğinden dolayı, kişilerin bu araştırmaları yapmaları gerekir. Daha kaliteli olan ofset baskı ne kadar vazgeçilmez olsa da değişime müsaade eden dijital baskılar da oldukça kullanılan bir baskı teknolojisi olurlar. Düzenleme gerektirebilecek olan baskı işlemlerinde dijital baskının kolaylığını kullanacak olan kişiler, ofset baskıda bulunan kalıp işlemleri ile uğraşmak istemezler. Aslında her iki baskı teknolojisinde kendi içinde avantajları olması seçim yapacak olan kişileri biraz zorlar. Baskı alması gereken kişilerin öncelikle dijital baskının ofset baskıdan farkı nedir bilmeleri ve en avantajlı olan baskı işlemlerini yapmaları gerekir. Bu sayede hem daha kaliteli bir baskı alma şansı olur hem de daha ekonomik bir çalışma yapılabilir. Ayrıca sektöre göre en uygun baskı çeşidini seçmiş olan kişiler en kolay baskı çalışmalarını da yapmış olurlar.